Pengikut

Rabu, 2 Mac 2011

TIGA PINTU

Rumahku
ada tiga
pintu

Pintu utama
zaman remaja
sering terbuka
kawan kawan datang
masuk saja

Pintu dapur
ibuku jarang membuka
kalau dinga-nga
jiran tetangga
bersapa

Pintu tingkap
kadang-kadang tidak
berselak
puas ditanya
tidak ada yang
mengaku
membukanya.


ZULBAHRI HUSSIN.
kuantan
3 mac 2011

Jom layan puisi pendek ni........ada makna yang tersirat.....tidak terlalu abstrak......tak faham............
tak apa ..........adik2 kan ....baru belajar.......

14 ulasan:

mommylavender berkata...

yup mommy suke....puitis~ penuh makna di blik tersurat...mommy pun ade gak coretan yang tak layak kot di paggil sajak~lau sudi komen la

ziana berkata...

Cantik rumah!!!

zue berkata...

mmg pintu2 itu memberi byk makna...tringat zaman kecil2 dulu ada satu lagi pintu yg tersendiri duduknya di luar.

zul permatang badak berkata...

mommylavender..,

bermula dengan coretan....kemudian perlahan mempelajarinya....boleh la...itu untuk permulaan......

zul permatang badak berkata...

ziana.....,
yang buruk itu seni.....yang buruk juga ada cerita
yang baru sukar untuk dinyatakan
dengan
kata-kata.

zul permatang badak berkata...

zue...
itu pintu dekat tangga
tetamu menunggu kata
silakan....
naik-naik....maaf rumah saya tak ada kerusi meja...
jom kita duduk bersila......

nora berkata...

ok
3 kali baca tak faham gak maksud tersirat

ok babai, nak baca lg

ENTRY HOT : Cam Kerang Busuk

IeDa_IsHiDa88 berkata...

sungguh puitis.. nk bgtau nie.. umah sy ade 7 pintu..hikhikhik..

ummi anum berkata...

penuh makna tersirat...sajak yang bagus!

zul permatang badak berkata...

Nora,
3 x baca tak faham...
cuba tengok dalam rumah berapa...ada 3 kategori mendiaminya....
1....bapa...ketua keluarga
2....ibu....timbalan
3.....anak2...
saya hurai yg ketiga......anak2..
sukar memahami tingkah laku anak2 masakini....
tutup lah pintu tingkap.....kuncilah..
permasaalahan ibubapa memdidik anak2.....o.k...

zul permatang badak berkata...

ieda ishiDa88.
rumah awak ada 7 pintu...
saya kena buat sajak lain.....sbb
keluarga awak ramai.....he...he...

zul permatang badak berkata...

ummi anum...
sekarang ni sukar nak masuk paper....entah lah tak macam dulu...
tulis je kat blog.....

terima kasih.....atas pujian...
terma kasih......tnggalkan komen.

Jendela Hati berkata...

As salam... bila dah baca sajak pendek kat post ini, terus nak baca yang lain2.. salam kenal...

Jangan lupa singgah lagi di:
http://www.jendelahatikami.com/
yang tak seberapa ini...

zul permatang badak berkata...

JENDELA HATI....
saya suka cipta sajak pendek....sbb ia ringkas padat.....meninggalkan kesan yg amat.....kalau pjg hingga meleret-leret....cepat bosan..ulang kait permasaalan yg sama.....

dah singgah dijendala hati....lihat anak2....penghibur hati....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...