Pengikut

Ahad, 3 April 2011

KAU YAKIN

Menyelongkar buku buku lama zaman persekolahan terjumpa sajak2 lama. Sajak ini terselit dicelahan buku latihan. Laungan cikgu supaya murid ambil perhatian ...... . .. aku tidak kisah langsung.....aku juga memandang kehadapan seperti faham apa yang cikgu terangkan, padahal tangan ku mencatatkan sesuatu yang tidak ada kena mengena dengan isu yang dibincangkan......
aku hanya dengar bla....bla...bla.........

Sajak ini begitu ringan......mudah difahami.....dihasilkan sewaktu disekolah menengah........
munculnya idea untuk melakarkan sajak ni.....setelah aku habiskan sebuah novel karya sasterawan negara........penulis novel tu..ingat2 lupa........lama sangat...........

Pernah dihantar kepenerbitan tapi tidak disiarkan.......tiada kepentingan kot..... ..sebab permasaalahan jiwa remaja..........soal remeh temeh......


KAU YAKIN


Kau mencari
yang lebih baik
selain
aku

Terpulang
takkan nangis
memilih
aku

Kau
punya otak
bisa pecah
fikirkan

Kau
yakin tidak ada
cinta
kau
yakin tidak ada hasrat
mengambilmu
sebagai suri
hidupku

Atas segalanya
aku masih
menanti
tanpa
jemu.

zulbahri hussin
Kuantan,

p/s penerbitan diblog bila2 masa je.....3/4/20011.......tak perlu menanti sudah jemu......itu dulu2 he.......he........

17 ulasan:

Insan Marhaen berkata...

IM dulu pun gitu juga. cikgu mengajar di depan, IM tulis sajak di belakang...

KELI OH KELI berkata...

eh..samalah kita bertiga...saya siap sajak dengan lukisan sekali...hahaha..")

missSenget berkata...

wah..sempat tu tulis sajak..hehehe..

tak reti tulis sajak..

Cekodok berkata...

wah.. jiwa seni ni tak kira kat mana... asal ada idea je... kat mana pun jadi.. ye tak.. hehe...

kenangan lama tu bro.. kekeke

zul permatang badak berkata...

Insan Marhaen...

kalau ada sajak2 lama tu...meh pakat2 tengok...tentu sang buah hati....cinta2 budak sekolah tu....hu...hu..kisah2 lama....jika diulang tayang.......boleh buat drama...

zul permatang badak berkata...

keli oh keli..
huh....pandai melukis rupanya.....seniman juga ni....

lukisan dipadukan dgn sajak.....comel tu.....ada hiasan...

lukis...satu gambar ....ikan keli laa....

zul permatang badak berkata...

miss senget..
laa tak reti lagi.....hari tu...kat blog ada kisah kuciwa....7 tahun bersemi.....boleh laa tu......

bingkisan hati...pun ada nilai2 seni....

zul permatang badak berkata...

cekodok..
semua orang berjiwa seni....sayang pada ternakkan pun seni....suka make-up kereta pun berjiwa seni....cuma untuk menzahir dgn kata2 mungkin payah sikit.....atau mencari perlambangan....keadaan ini perlu berhalusinasi.......tapi saya rasa lebih sedap makan nasi....he..he..

KUREKURE COMEL berkata...

dulu mina suka buat pantun...hehehe...


sbb kalau sajak ni..perlukan feel lbh ckit...hihihi

zul permatang badak berkata...

kura2 comel atau mat dan mina..

tak berapa suka pantun...macam zaman hang tuah je.....sajak ni boleh modifield kealaf baru........cuma perlambangan tu tetap tak dapat lari dari alam..........

Anjungsena berkata...

Saya masih simpan sajak yang tersiar di akhbar Mingguan malaysia ditulis masa sekolah menengah. Masa tu tulis sajak sebab minat mp sastera dan kuat berangan.Rupanya angan-angan tak seindah yang disangka sekarang hahahahahah....kenangan zaman sekolah dulu.

zul permatang badak berkata...

Cikgu/Anjungsena..
bermula dari angan....kemudian mengenggam cita.......kita ketawakan mat jenin,tapi tanpa mat jenin tidak akan muncul idea2 memungkinkan penciptaan baru/melangkau masa....

Ya.. kenangan zaman sekolah....hanya sekali ....tak akan muncul lagi.....

si para para berkata...

betul..zaman sekolah..time cekgu mengajar kat depan tu la banyak idea muncul..hehe


sajak..ringkas..tapi penuh pengertian..bagi jiwa kosong..

zul permatang badak berkata...

sipara-para...
paling perit bila cikgu mengajar kat depan......kita mengantuk amat.....cara umtuk menghilangkan mengantuk kita layan minat kita sendiri......cukup hanya conteng2...

menyusun rangkap....dan terbina nukilan rasa....pendek tapi penuh makna.........

bersungguh menanam minat....sedikit gembira bila karya mendapat tempat dimedia....begitulah ia bermula....

tanpa sengaja.......

nyanyisunyi berkata...

bila ada idea tu tk kira di mana mesti dicoretkan..

zul permatang badak berkata...

ya.....memang sering gatal tangan...kalau ada pen dan kertas........masa remaja dulu...biji buah kundang/kaler ungu tu.....ha...siapla....conteng kat dinding.......

AkuMuzikFilem berkata...

kena paten sajak ni, nanti ada orang claim dia punya pulak. hehe

tu sajal nak ngorat gadis ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...