Pengikut

Sabtu, 25 Disember 2010

BUDU SEBAGAI BUAH TANGAN


Cuti persekolahan lalu, abg Man dari kampung Tengah Kuantan, berkunjung ke Pasir Putih menghadiri majlis perkahwinan adik perempuan beliau. Saya sempat menyindir, hai takkan tak ada apa-apa....

Ooooo... faham-faham katanya, dalam senyum meleret abg Man menghulurkan sesuatu dari bonet keretanya. Nah........ ambil ni.......

Saya sudah menduga kalau pulang ke Kelantan abg Man mesti memberikan saya hadiah dodol, budu dan makanan ringan kegemaran orang Kelantan.

Senyum meleret abg Man diikuti dengan pesan menunjukkan rasa bangga, katanya budu ini sangat istimewa, kandungannya telah tersedia, cili, asam dan yang paling istimewa budu ni kepekatannya di tahap paling pekat. Kalau kau suka cair........ tambahlah sedikit air, abg Man berpesan lagi.

Oh....ooooo terima kasih abg Man, berapa harganya saya pura-pura bertanya.
Hissssh..... tak payahlah kan buah tangan, dahlah jangan tanya-tanya......

Makan budu sudah sinonim dengan orang pantai timur. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral, makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Hebat budu ni, jangan pandang lekeh jika ternampak seseorang membimbit budu.

Saya memang penggemar budu, lebih-lebih lagi budu yang diproses melalui kaedah buat sendiri. Ikan bilis segar disumbat ke dalam botol diselang-seli butiran garam kasar. Proses pemeraman paling awal satu bulan, menjadikan ikan bilis tidak hancur. Ikan bilis yang tidak hancur (hampas budu) dibungkus dalam daun kunyit, kemudian dibakar (dipanggang) menerbitkan aroma, sungguh wangi...... menjadikan kita tak semena-mena..... lapar nasi.

Budu dengan nasi dingin (nasi semalam) adalah sarapan sebelum saya ke sekolah. Mungkin orang lain enak dengan nasi lemak ataupun karipap. Saya sedikit pun tidak menunjukkan tanda protes, kerana itu ajelah yang ada.

Masih saya ingat waktu sekolah dahulu, pernah saya menyuruh seorang kawan mencium tapak tangan saya dan meneka apakah baunya....... Kebetulan kawan saya itu bersarapan menu yang sama dengan saya iaitu budu. Jadi jawapannya memang tepat......
Kami ketawa........... (diam mu jange royat ko .... saing-saing) memang satu waktu dulu, malu sungguh kalau orang tahu, kita penggemar budu.

Terima kasih untuk abg Man, nanti kalau ke Kelantan belikan lagi budu untuk saya.
lima ringgit sebotol pun tak apa, yang penting pekat, nikmat serta lazat.

3 ulasan:

muazlumut berkata...

budu kesukaan muaz....dulu budu di minati org kelete skarang satu malaysia suka

zul permatang badak berkata...

salam, muaz....
budu juga telah bergerak jauh sehingga seantero dunia....

AkuMuzikFilem berkata...

kawan memnag tak malu la nagku peminat budu, kena nganjing orang kelantan sendiri, budu buat minum cam air la dalam botol, orang kelantan pun kalah. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...